Hedendaagse kunst

Tentoonstellingen in kantoor Heerlen

Tentoonstellingen

In het hoofdkantoor van DSM worden regelmatig werken van eigentijdse kunstenaars gepresenteerd. Vaak koopt onze kunstcommissie een aantal van deze werken, waarna ze onderdeel worden van de DSM Art Collection. Deze tentoonstellingen in Heerlen zijn toegankelijk voor DSM-medewerkers en het algemene publiek tijdens kantooruren op afspraak (tijdelijk gesloten vanwege coronavirus).

Ger Lataster (1920-2012)

Icarus - schilderij

De kunstenaar Ger Lataster (1920-2012) bepaalde vanaf de jaren 50 mede het aanzien van de Nederlandse schilderkunst. Het Icarus thema was, in zowel inhoudelijk als vorm technisch opzicht, van belang bij de ontwikkeling van zijn expressieve, dynamische stijl. Deze abstract-expressionistische methode, zoals hij het noemde, bleef hij bij alle veranderingen in zijn werkwijze hanteren.

Het Bonnefanten museum en de Provincie Limburgs vieren de 100ste geboortedag van Ger Lataster met een tentoonstelling van deze Nederlandse schilder. Ook DSM heeft in de hal van het Heerlens hoofdkantoor ter ere van de schilder een kleine zij - expositie ingericht met als thema Icarus.

Spil van de tentoonstelling is het werk Icarus Atlanticus uit 1955 dat deel uit maakt van de historische collectie van DSM.

Het Icarus-thema verwijst naar een Griekse mythe, waarin Icarus probeert te ontsnappen van het eiland Kreta door vleugels te bouwen van een houten raamwerk, bezet met veren in een boog van was. Tegen de raad in van zijn vader Daedalus vliegt hij toch dichtbij de zon; daardoor smelten zijn vleugels en stort hij neer in de volle zee. Tegen de achtergrond van de Koude Oorlog en de kernwapenwedloop, staat Icarus bij Lataster symbool voor de menselijke hoogmoed en het vernietigende aspect van technologische vooruitgang.

Eind jaren 30 was het Jef Scheffers, de directeur van de Maastrichtse Middelbare Kunstnijverheidsschool, die Lataster wees op moderne meesters als Henri Matisse en Paul Cézanne. Over die laatste kunstenaar zei Lataster later: “Het was alsof ik door de bliksem werd getroffen.… Ik dacht, als er zoiets als het echte schilderen bestaat, dan is het dit.

Door de oorlog vertrok Lataster niet naar Antwerpen, maar belandde hij in Amsterdam. Daar leerde hij de fotografe Hermine van Hall kennen. Deze jongste dochter van de door de Nazi’s vermoorde kunstenaar Frits van Hall maakte hem politiek bewust. Na de oorlog trouwden zij en kregen twee kinderen: Daniël en Peter. Deze gebeurtenissen werden bepalend voor zijn kunstenaarschap, dat één groot monument is voor het leven zelf en tegelijk een aanklacht tegen de menselijke hoogmoed en drang naar vernietiging.

Ook kreeg hij in die tijd veel steun van Willem Sandberg. Deze invloedrijke directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam kocht verschillende werken van hem aan voor het museum en betrok hem bij tentoonstellingen van Europese en Amerikaanse avant-garde schilderkunst. In 1950 nam Ger Lataster deel aan de door Sandberg geïnitieerde groepstentoonstelling Jonge Schilders in het Raadhuis in Heerlen, samen met Limburgse generatiegenoten als Jef Diederen, Pieter Defesche en Marianne van der Heijden. Zij waren hem gevolgd naar Amsterdam en hadden zich daar ook gevestigd. In de pers werd het gezelschap aangeduid als ‘Amsterdamse Limburgers’ (ook wel ‘Limburgse Amsterdammers’).

In 1954 gaf de Gemeente Heerlen Lataster opdracht voor een monumentaal schilderij voor het Raadhuis. Hij leverde er twee in: een Icarus Atlanticus en Spelende Kinderen. De Gemeente hing de tweede op. Het eerste werd in 1956 getoond in een groepstentoonstelling in New York. Het werk Icarus Atlanticus in de DSM Art Collection dateert uit 1955

Met dank aan de erven Lataster.

Lees meer

  • Historie

    Historie

    Onze collectie is een van de oudste bedrijfscollecties in Nederland en bestaat sinds 1927.

  • Collection

    Collection

    De DSM Art Collection bestaat op dit moment uit meer dan 750 kunstwerken van circa 400 kunstenaars. Hier een kleine selectie van de kerncollectie die we in de loop van de komende maanden zullen aanvullen